Főoldal Hírek Nagy lehetőségek a VHM mikromarók területén

Hírek

Nagy lehetőségek a VHM mikromarók területén2019. február 25.

A mikroméretű VHM marószerszámok mindegyikét megkülönböztetett figyelem övezi az orvosi eszközök gyártásában, és nem csak a szubtraktív technológiák esetében. Alábbi cikkünkben Jeff Boyd, a Sutton Tools export menedzsere világít rá a vállalat eredményeire ezen a területen.

Nagy lehetőségek a  VHM mikromarók területén

 A Sutton Tools-nál betöltött szerepem egyik legnagyobb előnye a globális feldolgozóipar megismerése. Az évek során megfigyelhettem a technológiai trendeket és a haladást az ipari szektorban és a különböző piaci szegmensekben. Az egyik ilyen változás az volt, hogy az additív gyártás egyes területeken helyettesíti a szubtraktív technológiát, a repülőgépipartól az orvosi szektorokig. (A szubtraktív gyártás azt jelenti, hogy a nyersanyagot a felesleges anyag eltávolításával munkálják meg pontosan a szükséges méretekre. Az additív gyártás ennek a fordítottja, mint például a 3D-nyomtatás és a speciális öntési eljárások.) 
Az orvosi ágazatban, ahol egyedi, kis térfogatú alkotórészeket kell előállítani drága és nehezen kezelhető anyagokból – mint például titánból –, az additív gyártás mind költségben, mind erőfeszítésben hatékonyabbnak bizonyul.
Az egyik olyan eszköz, amely különösen fontos és hasznos az orvosi ipar számára az additív gyártásnál: a mikromaró. Ezek a mikroszerszámok pontosan méretre munkálják meg például az ortopédiai és légzőszervi orvosi eszközök öntőformáit.
A Sutton Toolsnál ezeket az eszközöket ajánljuk arra, hogy segítsünk ügyfeleinknek a legkülönbözőbb orvosi segédeszközök gyártásában. Bár ezek méreteiket tekintve jóval kisebbek, mint a legtöbb szerszámunk, a méretek és átmérők széles skálájával rendelkeznek, hogy megfeleljenek a speciális öntvénymegmunkálási projekteknek.
Ezek a szerszámok három profilban érhetők el: négyélű sarokmarók, a sarokrádiusz-marók és gömbmarók – 0,2 millimétertől 3 milliméterig. A valamint nagyobb szárhoszú, illetve a mélyebb forgácsolási megmunkálást igénylő anyagok esetében a kivételes minőségű Sutton Tools mikromaró szerszámmal akár 62HRC-ig is megmunkálható a munkadarab.Az öntvények mély megmunkálása során gyakran fordul elő, hogy a rezgés miatt keletkező egyre erősebb hanghullámok rontják a felületi minőséget. Ez komoly károsodást okozhat a szerszámban, csökkentheti az élettartamát és roncsolhatja az anyag felületét. Ezeket a problémákat általában a forgácsolási feltételek megváltoztatásával korrigálják, hogy megfeleljenek az anyagcsoportoknak. Ezek javíthatják a megmunkálási viszonyokat, valamint felül kell vizsgálni a szerszámbefogás minőségét és módját.
Mikromaróinkat a szerszámon munka közben keletkező rezgések csillapítása érdekében speciális, rezgéscsillapított alapanyagból gyártjuk. A hagyományos szerszámszögek helyett – ami forgácsolás közben nagyobb rezgéseket és gyenge felületi minőséget eredményez – a Sutton Tools mikromaró pozitív belső élszöge 10-12 fokos lehet, lehetővé téve a munkadarab rezgés nélküli megmunkálását. Ez megkönnyíti a stabilabb forgácsolást, és csökkenti a szükséges energiát, s ezáltal a gyártási költségeket is.
A versenytárs termékeivel összehasonlítva azt találtuk, hogy a Sutton Tools mikromaróinak feszültségkoncentrációja több mint 20%-kal alacsonyabb, ami csökkenti a szerszám kopását, és finomabb felületi minőséget tesz lehetővé.
Mikromaróink egyedülálló geometriája is csökkenti a rezgéseket, és még simább felületet eredményez. Mindegyik mikromarónknak van egy hajszálvékony úgynevezett elsődleges éle, ami 60-70%-kal jobb simaságot eredményez, mint az elsődleges él nélküli szerszámok. Az implantátumgyártásban, ahol az öntvények rendkívüli pontosságot igényelnek ahhoz, hogy egy termék megfelelően működjön, ez a technológiai igény elengedhetetlen.
Minden mikrotermékünk TiSiN PVD bevonattal készül, hogy növelje a kopásállóságot, a teljesítményt és a hatékonyságot, a minimálistól a nulla kenésig. Amint azt már említettem, a nagy mennyiségű, egyedi, kis térfogatú alkotórészeket előállító orvostechnikai eszközgyártók számára a bevonat meghosszabbítja a szerszám élettartamát annak érdekében, hogy csökkenjen a szerszámok cseréje és a leállás ideje.

Esettanulmány: Oldalmarás-összehasonlítás – Sutton Tools vs. versenytársak 


Habár a szerszámcsere elkerülhetetlen, az orvosi ipar jelentősen kihasználhatja a megbízható, hosszú élettartamú forgácsoló szerszámokban rejlő lehetőségeket, bonyolult körülmények között is a lehető legalacsonyabb költséggel.
Olyan iparágban, ahol a hatékonyság és a minőség rendkívül fontos – különösen olyan orvosi komponensek esetében, mint a fogpótlások, amelyek rendkívül precíz formákat igényelnek –, büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk partnereink sikereinek.
 
(Az Australian Manufacturing Technology magazin  október-november 2018 nyomán.)
 

Akciók

100 %
2021-es Sutton Tools katalógus
2021-es Sutton Tools katalógus
0 €
36 %
HSS Fúrókészlet akció
HSS Fúrókészlet akció
100 %
2021-es Schüssler katalógus
2021-es Schüssler katalógus
0 €
100 %
2021-es Tungaloy katalógus
2021-es Tungaloy katalógus
0 €
További akciók »
RCTS © 2018 - 2021 - Minden jog fenntartva
Videó