Főoldal GY.I.K

GY.I.K

A gépi forgácsolás
A forgácsolás olyan megmunkálás, amelynek során a munkadarab kívánt alakját, méreteit és előírt felületi minőségét úgy érjük el, hogy a rajta lévő anyagfölösleget egy forgácsoló szerszámmal kis anyagrészecskék - forgácsok - alakjában leválasztjuk és eltávolítjuk.
A forgácsoló szerszámokat szerszámgépbe fogva használjuk (esztergálás, marás, köszörülés, fúrás gyalulás stb.)
Alapfogalmak
A forgácsolásnál szereplő tényezők:
- a szerszámgép,
- a szerszám,
- a munkadarab,
- a forgács,
- a forgácsoló mozgások.

Gépi forgácsolási módok csoportosítása:
- esztergálás,
- marás,
- fúrás,
- köszörülés,
- gyalulás,
- vésés,
- üregelés.
Jellegzetes forgácsolási műveletek
Fúrás: belső hengeres felületek leggyakoribb forgácsoló megmunkálási eljárása.
A szerszám forgó főmozgást és egyenesvonalú előtoló mozgást végez. Szerszáma a csigafúró, amely gyorsacélból készített, kétélű forgácsoló szerszám. A csigafúróval tömör anyagba készíthetünk furatokat.
Az elkészült furatok bővíthetők, tovább alakíthatók különböző kialakítású süllyesztőkkel.
- hosszesztergálás síkesztergálás
- alakesztergálás kúpesztergálás
- idomesztergálás
A csigafúróval készített furat pontossága és felületi finomsága sok esetben nem felel meg a követelményeknek. A furat méretpontossága és felületi finomsága a fúrás után dörzsárakkal javítható.

Marás: főleg sík, egymással párhuzamos vagy alakos felületek megmunkálására alkalmazott forgácsoló eljárás. Marásnál a forgácsoló főmozgást a szerszám végzi. A mellékmozgásokat a gép típusától függően a munkadarab, vagy a szerszám hajtja végre. A maró szabályosan többélű forgácsoló szerszám, amelynek a fogai egymás után választanak le forgácsot

Gyalulás: a maráshoz hasonlóan sík felületek, egymással párhuzamos, merőleges és szöget bezáró felületek, hornyok megmunkálására alkalmas forgácsoló eljárás.
A forgácsoló főmozgást a szerszám végzi a kos egyenesvonalú, előre - hátra irányuló (alternáló) mozgásával /harántgyalugép/.
Az előtolást a munkadarab végzi az asztal oldalirányú elmozdulásával. Fogás a gyalukéssel vehető. A gyalukés egyélű forgácsoló szerszám, élszögei megegyeznek
az esztergakés élszögeivel. A gyalugép csak egyirányban forgácsol /munkajárat/, visszafelé nem végez munkát /üresjárat/. Az üresjárati menetben történik
az előtolás-vétel az asztal oldalirányú elmozdulásával.

Köszörülés: szabálytalanul többélű szerszámmal /köszörűkoronggal/ végzett forgácsoló eljárás. A főmozgás forgó mozgás, a köszörűkorong végzi. Köszörüléssel nagyon pontos és finom felületű darabok készíthetők. Főleg simító megmunkálásra alkalmazzuk. A korong szemcséi a munkadarabról nagy sebességgel választanak le nagyon kis keresztmetszetű forgácsot, javítva közben a munkadarab alakját, méretpontosságát, és felületi finomságát. A köszörűkorongok szemcséi nagyon kemények, ezért edzett, kemény anyagok is megmunkálhatók köszörüléssel.


Forrás: A gépi forgácsolás alapfogalmai (Csonka György - http://csonkagy.uw.hu/)

Akciók

100 %
2022-es Schüssler katalógus
2022-es Schüssler katalógus
0 €
100 %
2021-es Tungaloy katalógus
2021-es Tungaloy katalógus
0 €
100 %
2021-es Sutton Tools katalógus
2021-es Sutton Tools katalógus
0 €
További akciók »
RCTS © 2018 - 2023 - Minden jog fenntartva
Videó